ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΩΝ ΑΠΑΤΣΙ

ΠΡΟΣΕΥΧΗ    ΤΩΝ   ΑΠΑΤΣΙ
ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΤΗ ΓΗ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΟΜΩΣ ΤΟΥΣ ΕΔΙΩΞΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΗ ΓΗ ΤΟΥΣ ΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΦΥΛΗ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΓΝΗΣΙΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
ΟΙ ΙΝΔΙΑΝΟΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ
ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΕΧΥΣΑΝ
ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Φωτογραφίες Ινδιάνων φυλάρχων και πολεμιστών





Φωτογραφίες Ινδιάνων φυλάρχων και πολεμιστών (70-110 χιλιάδες ευρώ).
ΕΧΟΝΤΑΣ εγκατασταθεί στη Βόρεια Αμερική, την περιοχή που περιλαμβάνει τις σημερινές Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, πολλούς αιώνες πριν καταφθάσουν εκεί οι πρώτοι Ευρωπαίοι άποικοι, οι Ινδιάνοι ανέπτυξαν έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πολιτισμό, στενά δεμένο με τα στοιχεία της φύσης που τους περιέβαλε.

Αφιερωμένη στην τέχνη των πρώτων κατοίκων της Αμερικής, η δημοπρασία που διοργανώσε ο οίκος Christie's στη Νέα Υόρκη, περιλάμβανε έργα τέχνης και αντικείμενα, τα οποία ρίχνουν φως στον τρόπο ζωής των Ινδιάνων, προτού αυτοί επηρεαστούν από την επαφή και το συγχρωτισμό με τους λευκούς εποίκους.

Αποτελώντας αντικείμενα, τα οποία ήταν άμεσα συνδεδεμένα με την παγανιστική ινδιάνικη θρησκεία, οι προσωπίδες, κάποιες φορές εξαιρετικά περίτεχνες και λεπτοδουλεμένες, χρησιμοποιούνταν στις λατρευτικές τελετές των φυλών.

Ξύλινες, πολύχρωμες θρησκευτικές προσωπίδες (130-180 χιλιάδες ευρώ).
Τρεις μάσκες, οι οποίες χρησιμοποιούνταν στις θρησκευτικές τελετουργίες των Ινδιάνων της φυλής Καγιούτι που κατοικούσαν την περιοχή γύρω από το Βανκούβερ στον Καναδά, συμπεριλαμβάνονταν στα σημαντικότερα έργα της δημοπρασίας, ρίχνοντας φως στις θρησκευτικές συνήθειες των ιθαγενών (130-180 χιλιάδες ευρώ).

Το 1914, ο φωτογράφος Εντουαρντ Κέρτις καταπιάστηκε με τη δημιουργία ενός δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ, το οποίο θα παρουσίαζε τη ζωή και τις θρησκευτικές τελετές των ιθαγενών κατοίκων αυτής της περιοχής.

Για να ολοκληρώσει το φιλμ του, ο Κέρτις προσέλαβε ως βασικό συνεργάτη του τον Τζορτζ Χαντ, άνθρωπο με βαθιές γνώσεις της περιοχής και του τρόπου ζωής των Ινδιάνων κατοίκων, ο οποίος προσέλαβε τους ηθοποιούς, κανόνισε για τα κοστούμια και τα σκηνικά, ενώ για τις ανάγκες του φιλμ φρόντισε για την κατασκευή ενός ολόκληρου χωριού σύμφωνα με τα ινδιάνικα πρότυπα και σκηνοθέτησε αρκετές από τις σκηνές δράσεις του φιλμ.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που ο Χαντ χρησιμοποίησε για τις ανάγκες του φιλμ, συμπεριλαμβάνονται οι τρεις μάσκες της δημοπρασίας, οι οποίες χρησιμοποιούνταν στις τελετές για τον κατευνασμό του λεγόμενου «Ανθρωποφάγου πνεύματος», της κορυφαίας υπερφυσικής οντότητας στις θρησκευτικές τελετές που γίνονταν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ογκώδεις και βαριές, οι μάσκες της δημοπρασίας απαιτούσαν σωματική δύναμη από το χορευτή που τις φορούσε και μυούν άμεσα το θεατή στο δραματικό κόσμο της ινδιάνικης θρησκείας και των λατρευτικών τελετών.

Ιδιαίτερα διαφωτιστικά για τον τρόπο ενδυμασίας των Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής ήταν τα ενδύματα που παρουσιαστηκαν στη δημοπρασία, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζαν ένα κεντημένο με χάντρες και κρόσσια ανδρικό πανωφόρι από τη φυλή Κρόου (7-10 χιλιάδες ευρώ) και δύο επίσης κεντημένα με χάντρες ρούχα (πουκάμισο και παντελόνι), τα οποία ανήκαν σε άνδρες της φυλής των Απάτσι (35-55 χιλιάδες ευρώ).

Κατασκευασμένο από δέρμα αγελάδας, το βαμμένο κίτρινο πανωφόρι ήταν διακοσμημένο με χάντρες σε μοτίβα που διακρίνονται για την ασυμμετρία τους, ένα χαρακτηριστικό της τέχνης των Κρόου, όπως φαίνεται από τον τρόπο ύφανσης και διακόσμησης και σε άλλα ρούχα της φυλής, τα οποία απεικονίζονται σε διάφορες ιστορικές φωτογραφίες.

Κεντημένο με χάντρες και κρόσια ανδρικό πανωφόρι (7-10 χιλιάδες ευρώ).
Στη διακόσμηση των δύο άλλων ρούχων, του πουκαμίσου και του παντελονιού των Απάτσι, κυριαρχεί το μπλε, ένα χρώμα ιδιαίτερα ελκυστικό για τους Ινδιάνους, καθώς η παρουσία του είναι έντονη στον ουρανό αλλά και στη γη με τα διάφορα αγριολούλουδα γαλάζιου χρώματος.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που μόλις οι Ινδιάνοι τεχνίτες απέκτησαν χάντρες μπλε χρώματος, χρησιμοποίησαν όλη την παραδοσιακή δεξιοτεχνία τους για να διακοσμήσουν με αυτές ρούχα σε παραδοσιακά σχέδια, όπως φαίνεται και στα δύο ενδύματα των Απάτσι, διακοσμημένα με γαλάζιες χάντρες σε σχέδιο ροζέτας.

Φύλαρχοι και πολεμιστές

Επίσημος φωτογράφος μιας σημαντικής αποστολής για την εξερεύνηση της αμερικάνικης Δύσης, ο Γουίλιαμ Χένρι Τζάκσον δημιούργησε μια εκπληκτική συλλογή από 150 φωτογραφίες Ινδιάνων φυλάρχων και πολεμιστών με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τα όπλα τους, η οποία παρουσιάστηκε στην δημοπρασία, περιλαμβάνοντας για κάθε φωτογραφία το ινδιάνικο και το αγγλικό όνομα του ανθρώπου που απεικονιζόταν, τη φυλή από την οποία προερχόταν, καθώς επίσης και κάποιες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες βιογραφικές πληροφορίες. (70-110 χιλιάδες ευρώ).

4 σχόλια:

  1. Πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα η θεματολογία του blog σου!
    Καλώς σε βρήκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kαλημέρα!!
    Ευχαριστώ ΚΑΡΜΕΝ ΓΛΙΓΛΗ
    Καλώς ήρθες!!
    Υπέροχο το δικό σου blog!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλως σας βρηκα μεγαλη ειναι η χαρα μου που βρηκα το blog σας!!!σας ευχαριστω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή