ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΩΝ ΑΠΑΤΣΙ

ΠΡΟΣΕΥΧΗ    ΤΩΝ   ΑΠΑΤΣΙ
ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΤΗ ΓΗ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΟΜΩΣ ΤΟΥΣ ΕΔΙΩΞΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΗ ΓΗ ΤΟΥΣ ΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΦΥΛΗ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΓΝΗΣΙΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
ΟΙ ΙΝΔΙΑΝΟΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ
ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΕΧΥΣΑΝ
ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΖΟΕΝΙΑ ΜΠΑΤΙΣΤΑ ΝΤΕ ΚΑΡΒΑΛΙΟ [ Πρόσωπα ] Η δικηγόρος των Ινδιάνων

▅ Ζοένια Μπατίστα. Υπερασπίζεται στο Ανώτατο Δικαστήριο της  Βραζιλίας τα δικαιώματα των Ινδιάνων  στη γη τους

Του Γιώργου Αγγελόπουλου

Μιλάει εξ ονόματος των κοινοτήτων των Ινδιάνων. Είναι άλλωστε μία απ΄ αυτούς. «Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την ταυτότητά μας», λέει η Ζοένια Μπατίστα ντε Καρβάλιο, «τη διαβάζει κανείς στο πρόσωπό μας».

Στις 27 Αυγούστου, στην Μπραζίλια, η Ζοένια εμφανίστηκε ενώπιον των ένδεκα δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου φορώντας τη δικηγορική της τήβεννο και έχοντας ζωγραφισμένα στο πρόσωπό της τα παραδοσιακά σύμβολα δύναμης και πίστης, τρεις κόκκινες γραμμές, δύο οριζόντιες και μια κάθετη. Ξεκίνησε την αγόρευσή της με δύο λέξεις στην ουαπισάνα, τη γλώσσα του λαού της: «ουαϊνάου μπίι» («φτάνει πια η βία»).


Το 1997, η Ζοένια ήταν η πρώτη Ινδιάνα της Βραζιλίας που έγινε δικηγόρος. Φέτος τον Αύγουστο, στα 34 της, έγινε η πρώτη Ινδιάνα που απευθύνθηκε στο κορυφαίο δικαστήριο της χώρας. Η υπόθεση αφορούσε την οριοθέτηση της προστατευόμενης περιοχής Ραπόσα-Σέρα ντο Σολ. Με έκταση όσο η μισή Αλβανία, καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από δάσος, κατοικείται από 19.000 Ινδιάνους από πέντε διαφορετικές φυλές και οι λευκοί αγρότες θέλουν να δημιουργήσουν μέσα σ΄ αυτή «νησίδες» καλλιεργειών. Για τον λόγο αυτόν προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο- μαζί με την κυβέρνηση του κρατιδίου Ροραΐμα, η οποία τους υποστηρίζειεναντίον του διατάγματος του προέδρου Λούλα που καθόρισε το 2005 τα όρια της περιοχής, έπειτα από 30 χρόνια διενέξεων. Οι Ινδιάνοι επιμένουν πως μόνον η αδιάρρηκτη συνέχεια του εδάφους τους θα προστατέψει τον τρόπο ζωής τους από τις καταστροφικές εξωτερικές επιρροές.

Η Ζοένια γεννήθηκε το 1974 σ΄ ένα χωριό της Αμαζονίας. Ήταν 8 ετών όταν η μητέρα της χώρισε τον πατέρα της και εγκαταστάθηκε στην Μπόα Βίστα, την πρωτεύουσα του κρατιδίου, μαζί με τα παιδιά της που τη βοηθούσαν πουλώντας φρούτα. Εξαιρετική μαθήτρια και μοναδική Ινδιάνα στην τάξη της, η Ζοένια εξεγέρθηκε εναντίον της περιφρόνησης που εισέπραττε από τους γύρω της, εναντίον των προκαταλήψεων εκείνων «που μας θεωρούν άσχημους, βλάκες και τεμπέληδες». Τελείωσε το σχολείο και στα 18 της, όταν η μεγαλύτερη αδελφή της πέθανε στο μαιευτήριο από αμέλεια των γιατρών, αποφάσισε να γίνει δικηγόρος. Έκανε νυκτερινά μαθήματα, την ημέρα δούλευε σ΄ έναν λογιστή και το 1997 πήρε το πτυχίο της με άριστα.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο, η Ζοένια θύμισε πως μέσα σε 30 χρόνια δολοφονήθηκαν 21 Ινδιάνοι αρχηγοί. Πως οι Ινδιάνοι δέχονται απειλές κατά της ζωής τους, πως πυρπολούν τα σπίτια τους, γκρεμίζουν τα γεφύρια τους. Στις 27 Αυγούστου, ο πρώτος δικαστής που κλήθηκε να αποφανθεί έδωσε δίκιο στους Ινδιάνους. Ένας άλλος ζήτησε να κάνει επιτόπου αυτοψία. Η απόφαση αναμένεται στο τέλος του χρόνου και η Ζοένια αισιοδοξεί. Λέει πως η ψήφος του πρώτου δικαστή υπέρ των Ινδιάνων είναι ιστορική· διότι κατάλαβε πως «χωρίς τη γη τους, χωρίς τις αξίες τους και χωρίς την κουλτούρα τους, οι Ινδιάνοι δεν μπορούν να υπάρξουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου